fbpx
El tàndem argentí de muralistes “MEDIANERAS” impartirà una conferència a l’Escola d’Art Ondara.

El tàndem argentí de muralistes “MEDIANERAS” impartirà una conferència a l’Escola d’Art Ondara.

El tàndem argentí de muralistes “MEDIANERAS” impartirà una conferència a l’Escola d’Art Ondara.

El dilluns 2 de desembre a les 12 h del migdia, Tàrrega podrà escoltar en viu el tàndem de muralistes reconegut internacionalment en el camp de l’Art Urbà com a “MEDIANERAS” (@medianerasmurales).
Després de l’èxit de la conferència que va tenir lloc l’any passat amb l’artista d’Estats Units Jorge Gerada, un any més, el CFGM de Revestiments Murals i Art Urbà de l’EASD Ondara ha pogut concretar una conferència magistral, que es realitzarà a la sala polivalent del CRP de l’Urgell a les 12h, amb accés lliure fins a completar aforament.

El duet d’artistes és conegut pel seu projecte de pintura mural nascut el 2013 a la ciutat de Rosario (Argentina), conformat per Vanesa Galdeano i Anali Chanquia, totes dues llicenciades a la UNR (Universitat Nacional de Rosario). “MEDIANERAS” va néixer de la trobada entre Vanesa i Anali, dues artistes amb una àmplia trajectòria en l’art urbà. Vanesa havia treballat en la creació de mosaics urbans a través del seu taller “MUSIVARIA”, mentre que Anali es dedicava a pintar murals pels carrers des de 2010. Juntes van començar a experimentar amb la fusió de pintura i mosaic, la qual cosa va cridar l’atenció de diverses empreses i entitats locals que van recolzar el seu creixement. Gràcies a aquests encàrrecs, van poder ampliar els seus projectes i presentar-se en festivals internacionals d’art urbà, cosa que les va permetre guanyar visibilitat global. Actualment, han pintat a 22 països i més de 58 ciutats de tot el món.

Els murals de “MEDIANERAS” exploren la representació del gènere en la seva àmplia diversitat, qüestionant les nocions tradicionals i binàries del masculí i femení. Les seves obres, que presenten rostres el gènere dels quals no sempre és fàcilment identificable, volen reflectir la fluidesa del gènere, mostrant que no ha de ser limitat a rols imposats socialment. A través d’aquesta temàtica, les artistes destaquen la lluita dels individus per trencar els motlles en què es troben, simbolitzats als seus murals com “forats” que destrueixen barreres arquitectòniques. Per aconseguir aquest efecte, utilitzen una tècnica coneguda com anamorfos o trompe-l’œil, que distorsiona les imatges depenent de l’angle d’observació, creant una il·lusió tridimensional. Aquesta distorsió és clau en el seu missatge, ja que posa en evidència que les perspectives són subjectives i poden ser il·lusòries, igual que la percepció del gènere. Les artistes volen
ressaltar la importància d’acceptar la multiplicitat de punts de vista, tenint en compte les diverses històries, cultures i realitats de cada individu.

Durant els dos anys i poc de vida que porta el CFGM d’Art Urbà diferents artistes tant locals com internacionals han visitat el centre per compartir amb l’alumnat coneixements, experiències i motivacions artístiques. Lily Brick, Mohamed Tarahdid, Kamma Marlo, Llukutter & Foxy (REM) i AkaModesto són algunes i alguns dels artistes del territori més destacats que han visitat les aules d’aquest cicle formatiu de grau mitjà d’Art Urbà.

L’EA Ondara ja havia ofert anys enrere una formació equivalent com a tècnic en Revestiments murals, i al setembre del 2022 va renéixer amb una forta intencionalitat contemporània sota el nom de CFGM d’Art Urbà, amb l’assesorament de diferents muralistes professionals i establint des del primer moment una forta connexió amb la xarxa muralista del territori i internacional, col·laborant amb el Gar Gar Festival de Murals i d’Art Rural de Penelles i el Torrefarrera Street Art, esdeveniments muralistes de ponent i alhora referents a nivell nacional.


Dades de contacte
Guillem Font
Especialista Art Urbà EA Ondara
gfont12@xtec.cat
679802930