Què és el CFGS d’Escultura per l’espectacle
Cicle formatiu de Grau Superior que aplica les tècniques escultòriques a la realització i muntatge d’obres d’ornamentació, ambientació i caracterització de qualsevol tipus d’espectacle: producció teatral, televisiva, cinematogràfica, publicitària, turística, firal o expositiva, festiva i recreativa… ia altres sectors de producció industrial i constructiva que en requereixin els serveis.
Sortides professionals
La demanda laboral d’aquests professionals s’orienta en les adreces següents:
La demanda laboral d’aquests professionals s’orienta a:
- Realització de decorats tridimensionals efímers per a escenografies de teatre i òpera, cinema i televisió, parcs d’atraccions i temàtics, muntatges firals, activitats socioculturals, parcs infantils, escoles bressol i qualsevol altre àmbit relacionat amb l’espectacle.
- Realització d’estructures, objectes corporis d’ús en escena amb significació artística i ornamental, escultura teatral, elements arquitectònics i de relleu.
- Objectes d’atrezzo i utileria per a cinema, teatre, televisió i altres mitjans efímers d’expressió artística.
- Producció d’objectes ornamentals i funcionals que necessitin processos escultòrics per a esdeveniments, reclams publicitaris, indicadors, tipografia, recreació d’àrees de descans, jardins, parcs, centres comercials i altres espais públics.
- Realització de màscares, disfresses i elements de caracterització i transformació.
- Organitzar i dur a terme les diferents fases del procés, tot garantint la seguretat de les operacions i realitzant els controls de qualitat corresponents fins a l’obtenció del producte acabat amb qualitat i seguretat.
Continuïtat en l’escola
L’àmplia oferta formativa de l’escola facilita el recorregut acadèmic i el CFGS d’Escultura per l’Espectacle és ideal per a que el nostra alumnat es pugui seguir formant havent finalitzat un Cicle formatiu de grau mitjà com, per exemple, Revestiments murals o un Batxillerat artístic, ja sigui l’escènic o plàstic.
A l’acabar els estudis s’obtè un títol de Tècnic superior d’arts plàstiques i disseny en Escultura per l’espectacle.
Durada
La durada és de 2.000 hores (1.881 en un centre educatiu i 119 en un centre de treball) distribuïdes en dos cursos acadèmics.
Horari
L’horari d’aquests estudis és de dilluns a divendres, els matins de 8:30 a 15:00.
Dibuix Artístic | 165 hores |
Dibuix Tècnic | 99 hores |
Volum |
165 hores |
Aplicacions Informàtiques | 99 hores |
Formació i Orientació Laboral | 66 hores |
Història de la Escultura | 99 hores |
Projectes d’Escultura Aplicada a l’Espectacle | 165 hores |
Materials i Tecnologia d’Escultura Aplicada a l’Espectacle | 132 hores |
Taller de Buidatge i Modelat | 231 hores |
Taller d’Estructures i Muntatges | 165 hores |
Escultura Efímera | 198 hores |
Taller d’Acabats Polícroms | 99 hores |
Projecte Integrat | 99 hores |
TOTAL | 2.000 hores |
L’àmplia oferta formativa de l’escola facilita el recorregut acadèmic i el CFGS d’Escultura aplicada a l’Espectacle és ideal per a que el nostra alumnat es pugui seguir formant havent finalitzat un Cicle formatiu de grau mitjà com, per exemple, Revestiments murals o un Batxillerat artístic, ja sigui l’escènic o plàstic.
Tenen accés directe al cicle les persones que compleixen un dels requisits següents:
- Tenir el títol de batxillerat, modalitat d’arts.
- Tenir el títol de batxillerat d’altres modalitats i haver cursat tres matèries de la via d’arts plàstiques, imatge i disseny.
- Tenir el títol de graduat en arts aplicades i oficis artístics.
- Tenir el títol de tècnic superior de formació professional d’una família equivalent a una d’arts plàstiques i disseny de les que s’especifica a la prova d’accés.
Les persones que no compleixen els requisits anteriors han de superar una prova d’accés que consta d’una part específica i una part comuna. Per fer-la cal:
- Tenir 19 anys o complir-los l’any en què es fa la prova.
- Tenir 18 anys o complir-los l’any en què es fa la prova, si es té el títol de tècnic de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny o bé de formació professional d’una família equivalent.
Només cal superar la part específica de la prova si es té el títol de batxillerat (o alguna de les titulacions equivalents) o si s’ha superat el curs específic per accedir als cicles de grau superior.
Proves d’accés
La prova s’estructura en dues parts:
La part comuna comprèn les matèries de llengua catalana, llengua castellana, llengua estrangera (anglès, francès o alemany) i una quarta a escollir entre història i matemàtiques. En el cas d’haver-se examinat de matemàtiques, la superació d’aquesta part de la prova també dona accés a cicles de formació professional.
El contingut de la part específica fa referència a les matèries de modalitat del Batxillerat d’Arts, relacionats amb els blocs següents: fonaments de l’art i del disseny, la cultura audiovisual i els seus mitjans, els sistemes de representació tècnica i les tècniques d’expressió bidimensional i tridimensional.
Consta d’un exercici a escollir entre tres opcions:
- Comunicació i disseny
- Expressió artística
- Art i tecnologia
Part comuna
- Llengua anglesa
- Llengua catalana
- Llengua castellana
- Matemàtiques
- Història
Part específica
- Comunicació i disseny
- Expressió artística
- Art i tecnologia
Llistat de materials necessaris per realitzar la prova específica
Les persones que superen el cicle formatiu obtenen un títol de tècnic o tècnica superior escultura aplicada a l’espectacle, que els permet accedir:
- A qualsevol estudi universitari oficial de grau (es dóna preferència als cicles formatius de les mateixes branques de coneixement).
- Als ensenyaments artístics superiors de disseny i als ensenyaments artístics superiors de conservació i restauració de béns culturals.
- Al món laboral, per dur a terme tasques relacionades amb:
- Encarregat de taller de realització d’elements ornamentals, decoratius i escultòrics en material divers d’ús relacionat amb el món de l’espectacle,
- Projectista d’obres d’ambientació escenogràfica, ornamentals, decoratives o escultòriques, en diferents materials, per usar en qualsevol tipus d’espectacle.
- Realitzador d’obres d’ambientació escenogràfica ornamentals, decoratives o escultòriques, en diferents materials, per a ús en qualsevol tipus d’espectacle.
- Creador i realitzador d’objectes ornamentals i funcionals que precisin processos escultòrics per a esdeveniments, reclams publicitaris, indicadors, tipografia, recreació d’àrees de descans, jardins, parcs, centres comercials i altres espais públics.
- Creador i realitzador de màscares, titelles i marionetes, elements propis de teatre i celebracions populars.
- Responsable de realització de utillatge per a espectacles en viu.
- Responsable de material d’escena.
La demanda laboral d’aquests professionals s’orienta en les adreces següents:
Realització de decorats tridimensionals efímers per a escenografies de teatre i òpera, cinema i televisió, parcs d’atraccions i temàtics, muntatges firals, activitats socioculturals, parcs infantils, escoles bressol i qualsevol altre àmbit relacionat amb l’espectacle.
Realització d’estructures, objectes corporis d’ús en escena amb significació artística i ornamental, escultura teatral, elements arquitectònics i de relleu.
Objectes d’atrezzo i utileria per a cinema, teatre, televisió i altres mitjans efímers d’expressió artística.
Producció d’objectes ornamentals i funcionals que necessitin processos escultòrics per a esdeveniments, reclams publicitaris, indicadors, tipografia, recreació d’àrees de descans, jardins, parcs, centres comercials i altres espais públics.
Realització de màscares, disfresses i elements de caracterització i transformació.
- Organitzar i dur a terme les diferents fases del procés, tot garantint la seguretat de les operacions i realitzant els controls de qualitat corresponents fins a l’obtenció del producte acabat amb qualitat i seguretat.